צילום וידאו בסגנון DSLR - מה זה אומר ?

אז הפוסט הפעם קצת שונה מהרגיל, הוא לא נותן ההצעה לרעיונות מגניבים, אל בא קצת להסביר לעומק על נושא צילום וידאו DSLR... כתבתי את המאמר הזה בגלל שאני רואה הרבה דיונים, התעניינות ופוסטים בנושא צילום וידיאו ב-DSLR.
חלק מהדברים שנאמרים שם הם נכונים, לדעתי האישית, חלק מהדברים הנאמרים הם שטות מוחלטת הנובעים מחוסר הבנה, מידע לוקה בחסר ומהבדלי תפיסה וסגנון.

יש לציין מראש כי כל מה שנכתב פה הוא דעה אישית, על פי התפיסה שלי והכרה שלי עם השוק ועם הכלים השונים כפי שאני מכיר אותם, ועובד איתם בעבדותי השוטפת.

ניתן להתרשם מעבודת בודיאו DSLR בלינקים הבאים :תיק עבודות וידאו https://vimeo.com/album/3200450דף פייסבוק  https://www.facebook.com/ShiranGranotPhotography
אז קודם כל, מה זה ווידיאו DSLR ?
החלק הכי פחות מעניין (לדעתי) הוא הטכנולוגיה.
מצלמות DSLR  הן למעשה מצלמות סטילס רגילות שנועדו קודם כל לצילומי סטילס.
סוג המצלמה לא מיוחד בפני עצמו ונמצא בשימוש נרחב אצל הרבה צלמי סטילס מקצועיים, הייחוד בסגנון הנ"ל הוא השימוש במצלמות הנ"ל דווקא בתחום הווידיאו.לפני כמה שנים, (עקב דרישה של סוכנויות ידיעות) יצרניות המצלמות (כמו "קנון") הכניסו פונקציה של צילום וידיאו המתבססת על המצלמה הקיימת, וכך אפשרו למצלמה לייצר קטעי וידיאו קצרים בנוסף לצילומי הסטילס.
יצרניות המצלמות לא צפו את ההצלחה המסחררת של הפעולה הזאת, רמת צילומי הווידיאו שנוצרה מהמצלמות האלה הייתה כל כך איכותית שהיא סחפה גל חדש של צילום שכיום מתבסס אך ורק על מצלמות מסוג זה.החברות השונות הבינו את העניין וכיום הן מייצרות את המצלמות עם פונקציות הווידיאו המתקדמות ועם אפשרויות ייעודיות לצילום וידיאו במצלמות הנ"ל, וכן יש חברות שונות אשר מייצרות ציוד ייעודי נוסף לתחום צילום הווידיאו מסוג DSLR. כמו כן, מצלמות וידיאו חדשות שנמכרות היום בשוק מבוססות הרבה על עקרונות הצילום של טכנולוגיית DSLR ואפילו הפקות בהוליווד מנצלות טכנולוגיה זו.

אז למה כל רעש סביב זה?
טכנולוגיית DSLR גרמה לשינוי בשוק בגלל שתי סיבות עיקריות:
שינוי טכנולוגי: מצלמות בטכנולוגיית DSLR מאפשרות  לספק רמת וידיאו גבוהה, זאת מכיוון שהחיישן שלהן, שמיועד לצילום סטילס, הרבה יותר גדול מהחיישנים של מצלמות הכתף (חיישן גדול יותר נותן תוצאות יותר טובות). כמו כן, הווידיאו, בזכות אופטיקה שונה, נותן מראה הרבה יותר מיוחד אשר מזכיר יותר סגנון צילום בסטילס. בנוסף, בדומה לצילום הסטילס, מתאפשרת החלפת עדשות בניגוד לרוב מצלמת הכתף הממוצעות שבנויה על בסיס עדשה אחת בלבד, כשכל עדשה מספקת זווית ראייה אחרת או התנהגות אופטית אחרת. לדוגמה, לי כצלם סטילס, יש כיום שש עדשות שונות, ולכן גם בצילום הווידיאו אני יכול לנצל את כל השש לשימושים השונים שלהן.
כמו כן, הגודל הפיזי של המצלמה קטן יותר וקל יותר ממצלמות הכתף, גורם שמאפשר שימוש באמצעים מיוחדים אשר עוזרים לצלם שוטים מאוד מעניינים ואיכותיים (סליידר, דולי, סטי-קאם ועוד). האמצעים האלה מספקים תנועות מצלמה מאוד מיוחדות, אשר לרוב נהוגות בתחום הקולנוע, ומוסיפים הרבה לנראות ולרמה של סרט וידיאו. על מנת להגיע לתוצאות ושוטים כאלה במצלמת כתף יש צורך בציוד כבד מאוד ויקר מאוד, ציוד שמתפעלים אותו מספר אנשים ולרוב משמש רק בהפקות סרטים וקולנוע רציניות. בתחום טכנולוגיית DSLR (היות והמצלמות מראש קטנות וקלות יותר) הציוד קל יותר ונגיש יותר, ניתן לתפעל אותו בצורה פשוטה יחסית ועדיין להגיע לתוצאות מאוד מעניינות ומיוחדות. למעשה זהו אחד היתרונות הכי גדולים של טכנולוגייתDSLR  לעומת צילום הכתף. ניתן להכניס לעולם צילום האירועים שוטים מתחום הקולנוע, גם בתקציב יחסית נמוך של חתונה, לעומת תקציב של הפקות וידיאו רציניות, וכך גם מצילום אירוע רגיל ניתן להפיק תוצרים מיוחדים.
 
שינוי תפיסתי: צילום בטכנולוגייתDSLR  מאפשר  צילום שונה ומספק מוצר מדויק יותר, מעניין יותר, צעיר ודינמי ומתקבל משהו קצת אחר מצילום הכתף הרגיל. התוצר השונה מתבטא בסגנון צילום אחר, בעריכה אחרת, בשימוש באמצעים המיוחדים שציינתי מקודם ובכלל בראייה אחרת של הצלם והעורך. התחום הזה גרם לריענון בתחום צילום הווידיאו בשנה האחרונה ואומץ על ידי צלמים רבים.הרבה מהמצלמים  הראשונים שהחלו לעסוק בתחום DSLR הגיעו מעולם הסטילס, בעוד שצלם וידיאו סטנדרטי רגיל להתעסק עם תנועות מצלמה, צלמי סטילס מתעסקים בעיקר עם אור ועם קומפוזיציה, דבר שאפשר לצלמי DSLR שבאו מתחום הסטילס ראייה שונה וסגנון שונה בצילום הווידיאו שלהם, הנותן מוצר מאוד שונה וחדש יחסית לווידיאו המסורתי.
בעיקרון, צילום בטכנולוגיית DSLR מנסה לשנות את הסגנון הקלאסי של הצילום כתף, ולספק מוצר אחר, מעניין יותר, מגוון יותר ועם יכולת להוציא תוצאות טובות הרבה יותר.

האם בעולם של הDLSR  הכל כל כך ורוד ?
ברור שלא. כמו כל דבר בחיים גם כאן יש יתרונות וחסרונות.
המצלמות מיועדות בראש ובראשונה לצילום סטילס. למצלמות יש כמה קשיי עבודה בתחום הווידיאו, דבר שמחייב צורת עבודה אחרת, תפיסה אחרת ושימוש באמצעים נוספים על מנת לנצל את היכולות של המצלמה עד הסוף וכדי להרוויח את היתרונות של הסגנון על פני החסרונות שלו. חלק מהמצלמות המקוריות שיצאו היו מוגבלות בזמן הצילום הרציף שלהן, היום בעיה זו נפתרה וכבר אינה מהווה מכשול, אך התפעול של כל האמצעים הנוספים והשינוי התפיסתי הם מעט קשים יותר ומסורבלים יותר ולכן מצריכים צלמים ברמה גבוהה על מנת להפיק תוצאות טובות. כיום יש שוק שלם של אביזרים המיועדים רק למצלמות בטכנולוגיית DSLR, הנותנות מענה לקשיים האלה.

אז מה קורה בשוק היום?
כיום צילום בטכנולוגיית DSLR  הוא חלק בלתי נפרד מהשוק, חברות ציוד שונות מפתחות ציוד מיוחד לצילום בסגנון זה ואפילו בהפקות סרטים יקרות בחו"ל מנצלים את היתרונות של המצלמות אלה בהפקה (אם אתם חובבי הסדרה "HOUSE" תדעו שהם צילמו בטכנולוגיה זו לא מעט במהלך העונה האחרונה).
עם זאת, חלק מהשימוש של המצלמות האלה נעשה דווקא בצורה לא טובה, לדוגמה, לא פעם ולא פעמיים ראיתי צלם סטילס ש"על הדרך" מצלם כמה קטעי וידיאו ללא אמצעים מתאימים או צלמים שקנו מצלמה כזאת עם עדשה בסיסית וללא ציוד מתקדם נוסף, צלמים אלה לא עוקפים את הבעיות של הסגנון ולמעשה מוציאים תוצרים ברמה נמוכה יחסית וכך מוציאים שם רע לתחום.לדעתי, על מנת להגיע לתוצאות טובות יותר מאשר תוצאות מצלמת הכתף לא מספיק לקנות מצלמה כזאת ולצלם, יש צורך בשינוי תפיסתי, בהתמקדות תמידית בצילום וידיאו ולא "על הדרך" וכמובן שימוש באמצעים אשר מאפשרים צילום ברמה גבוה עם הציוד.כמו כן, למרות שיש בשוק הרבה דעות בנושא, לדעתי האישית ולפי הניסיון האישי שלי בלא מעט אירועים, אין בעיה לצלם אירוע שלם רק על בסיס מצלמת DSLR, כל עוד זה תואם לציפיות שלכם.

כמה מיתוסים שאני רוצה לשבור.
בעית זמן וצילום רצוףנכון להיום  למצלמת DSLR אין בעיה לצלם רצוף, (למעט דגמים די ישנים... )  אין סכנה בהתחממות החיישן בצילום לאורך זמן או כל דבר כזה. הסיבה לצילום בשוטים קצרים הוא הרבה יותר עיניין של סגנון מאשר הגבלה טכנית. המטרה שלנו היא בסוף לייצר סרט מעניין, ולכן לא תמיד מתאים לצלם רצוף, אלה לחפש בפינצטה את השוטים היפים והמיוחדים יותר .
אין בעיה טכנית לספק סרט מלא עם צילום בסגנון DSLR. הרבה צלמים לא נותנים לזוג סרט מלא (2--4 שעות) מתוך עיניין של בחירה וסגנון צילום. בפועל אין בעיה לעשות את זה, וחלק מהלקוחות שלי מקבלים סרט מלא בנוסף לתקציר קליפים . הכל עיניין של תאום ציפיות, והבנה של משמעויות של כל דבר, אם לא צריך לדאוג לצילום רציף אפשר להתמקד בצילום מדוייק ואומנותי יותר  וזה מה שרוב צלמי DSLR עושים. אם לזוג כן חשוב סרט מלא, ניתן לצלם רצוף קטעים חשובים וארוכים ומדי פעם לעשות הפסקה לקצת דברים מעניינים ואומנותים יותר, וכך להנות משני העולמות.
כן אפשר לצלם חופה רצופה ממצלמת DSLR (אני בדרך מצלם חופה עם 2 מצלמות במקביל ! ) וככה לספק לזוג גם קליפ יפיפה, וגם את החופה בצורה תיעודית ויפה.

אז למה צילום DSLR  הוא יקר יותר ואיך אפשר לדעת אם הוא מתאים לי?
כמו שציינתי מקודם, אני מכיר צלמים שעובדים עם מצלמות כתף שקנו מצלמת DSLR  פשוטה עם ציוד בסיסי, ומצלמים איתה בדיוק כמו שהם היו מצלמים פעם עם מצלמת הכתף. לפי התפיסה שלי זה לא הופך אותם לצלמי טכנולוגייתDSLR  , כי אותם צלמים לא עשו את השינוי התפיסתי והעיקרי בתחום הזה, הם רק החליפו את הכלי שאיתו הם מצלמים.
צילום בטכנולוגיית DSLR  שאני מדבר עליו, מצריך לרוב עבודה מאומצת יותר של הצלם, מצריך אמצעים מיוחדים וכן מצריך ידע והבנה בתפעול שלהם, סגנון צילום זה מחייב מראש עריכה ברמה גבוהה יותר וקשה יותר שלוקחת הרבה יותר זמן ולכן צלמי DSLR לרוב גובים תשלום גבוה יותר, זאת הסיבה שצילום בטכנולוגיית DSLR  נחשב ליקר יותר (בדומה לכך שספקים שונים גובים מחירים שונים בהתאם לרמה של המוצר).
כמו כן, כמו מוצרים שונים בשוק, צריך להבדיל בין הצלמים עצמם ובין המוצר הסופי. יש צלמים שונים הגובים מחירים שונים, ברמות שונות ועם ציוד שונה, ובסופו של דבר ההכרעה נקבעת לפי מבחן התוצאה, האם הצלם הזה באמת שווה את מה שהוא נותן ואת הרמה השונה?

איך תדעו  האם זה מתאים לכם?
קודם כל עזבו את הצד הטכני ותסתכלו על מבחן התוצאה. אתכם פחות צריך לעניין עם מה הצלם עובד, ואיך הוא עושה את זה, אתכם צריך לעניין המוצר הסופי שתקבלו (כשאמן מצייר ציור, זה באמת חשוב עם איזה מברשת הוא עובד?).תראו את התוצאות של הצלם הרלוונטי, תסתכלו על כמה וכמה סרטים ותראו אם הסגנון מתאים לכם, לא כולם אוהבים אותו, וזה בסדר גמור. אולי אתם עדין מעדיפים את הסגנון של צילום הכתף.
השאלה השנייה היא האם אתם רואים את הייחוד שבתמונה? אם אתם באמת רואים הבדל משמעותי בווידיאו שצולם בטכנולוגיית DSLR, האם קיים שם ה"אקסטרה" שמייחד את הסגנון ואת הצלם? האם הוא באמת נותן תוצאות ברמה אחרת באיכות ובסגנון? אם כן, נהדר, אם לא, ייתכן והצלם הספציפי הזה לא מתאים לכם, וכדאי להסתכל על עבודות של צלם אחר.
כמו כן, הכי חשוב להבין בראש ובראשונה את נושא הסגנון ואת השינוי התפיסתי של התחום, חשוב שתוודאו עם הצלם מה בדיוק אתם מקבלים ואיך ייראה המוצר שלכם, שכן יש בשוק שיטות עריכה וסגנונות עריכה שונים מאוד אשר יוצרים מוצרים שונים לחלוטין בין הצלמים. חשוב שאתם, בתור לקוחות פוטנציאלים, תדעו מה בדיוק אתם מקבלים, איפה היתרונות ואיפה החסרונות.עכשיו ההחלטה בידיים שלכם, האם המחיר אל מול המוצר שווה את התוצאה או לא?
מקווה שעזרתי .... 

תגובה 1:

  1. כתבה מעולה ומעניינת. לבחור צלם לאירוע זה לא דבר שצריך להקל בו ראש.

    השבמחק

יש לכם מה להוסיף ? להעיר ? לפרגן ? לשאול ולהתייעץ ?
זה המקום לעשות את זה ...